top of page
Zoeken

Is later in het kalenderjaar starten met een eenmanszaak nadelig?

Winst uit een eenmanszaak is belastbaar voor de inkomstenbelasting. Het percentage dat over de belastbare winst afgedragen dient te worden, bedraagt 37,35% tot een belastbaar inkomen van €68.508 en 49,5% vanaf een belastbaar inkomen van €68.508.


Er gelden een aantal ondernemersfaciliteiten om de belastbare winst te verlagen, waarbij dus minder inkomstenbelasting afgedragen hoeft te worden (Meer informatie over de ondernemersfaciliteiten vindt u in de blog ''Urencriterium; wanneer voldoe ik eraan en wat zijn de voordelen?''). Een ondernemer heeft recht op de ondernemersfaciliteiten indien er minimaal 1.225 uur aan de eigen onderneming is besteed in een kalenderjaar, het zogeheten urencriterium.


Voor 2020 geldt er versoepeling van het urencriterium voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020. Een ondernemer mag er in die periode van uitgaan dat er ten minste 24 uur per week is besteed aan de eenmanszaak, zelfs al is dit niet aan de eenmanszaak besteed.


Voldoen aan het urencriterium brengt dus belastingtechnisch voordelen met zich mee.

Indien een ondernemer later in het kalenderjaar gestart is met zijn eenmanszaak, is de kans aanwezig dat er niet aan het urencriterium wordt voldaan. Bij het niet voldoen van het urencriterium, kan een ondernemer dus geen gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten.


Dit is niet zozeer nadelig aangezien iemand in loondienst de eerder genoemde percentages aan inkomstenbelasting betaald in de vorm van loonheffing, terwijl een ondernemer voor zijn eenmanszaak dit na het einde van het kalenderjaar doorgeeft aan de belastingdienst. Het niet voldoen aan het urencriterium wil dus niet zeggen dat een ondernemer ineens meer inkomstenbelasting moet betalen. Dus voor diegene die momenteel in loondienst werken en daarnaast tussentijds in het kalenderjaar een eenmanszaak willen starten, het brengt belastingtechnisch geen nadelen met zich mee.

Comments


bottom of page